מערכת COL
|
יום י"ט טבת ה׳תשס״ד
13.01.2004
הפרוייקט החב"די שיצמצם את מצוקת המזון בישראל
בשיתוף פעולה יחיד במינו, של ארגון "בנק מזון" שהוקם ע"י הרב אליעזר אבצן מנכ"ל ארגון הסעד הבינ"ל "גלובל ג'ואיש", בעקבות המצב אליה נקלעה ישראל בשנים האחרונות ומנוהל ע"י השליח בשיכון בבלי בתל-אביב, הרב שלום גליצנשטיין, עם עמותת 'לשובע' שהקומה ע"י עו"ד שרונה וגיל-עד חריש, נולד פרוייקט יעיל וחסכוני, שיצמצם עד מאד, ואולי אף ימנע כליל את תופעת חוסר הביטחון התזונתי בישראל. במסגרת הפרוייקט יגוייסו תרומות בהיקף של שלושים מיליון ש"ח לשנה שיגיעו לכ-10.000 משפחות המצויות במצוקה אמיתית וקשה במיוחד, ואשר זכאותן תיקבע על פי אמות המידה שהוגדרו ע"י צוות ההיגוי הכוללת אישים מתחומים שונים במשק, החל מפקידי משרד הרווחה והשלטון המקומי וכלה בבכירי המשק הישראלי.
הפרוייקט שנקרא 'צלחת מלאה', הוא רעיון גאוני. כרטיס פלסטיק עם פס מגנטי עליו מוטבע שם הנזקק ומס' ת.ז. ודומה בכל לכרטיס האשראי, יחולק לנזקקים, באופן שיאפשר להם לרכוש מוצרי מזון ככל לקוח אחר, וללא כל פגיעה וחשיפה. מאות קרנות ואירגונים, חברות ואיגודים נרתמו להצלחת הפרוייקט. בין החברות ניתן למצוא את רשתות המזון הארציות, הריבוע הכחול ורשת שופרסל, משרד הפרסום שלמור אבנון עמיחי, אשר ביצע בהתנדבות מלאה את קמפיין הפרסום, זכייני ערוץ 2, קשת וטלעד, ערוץ 10 והעיתונים ידיעות אחרונות, לאישה וגלובס אשר קבלו על עצמם לפרסם וללוות את צלחת מלאה ללא כל תשלום.
כרטיס פלסטיק עם פס מגנטי, הדומה בכל לכרטיס האשראי, עליו מוטבע שם הנזקק ומס' ת.ז. "מוטען" באופן שיאפשר לנזקק לרכוש מוצרי מזון במרכול מוגדר על פי נוחיות הנזקק, וזאת בסכום אשר נקבע מעת לעת בהתאמה להיקף התרומות וצרכי הנזקק. באופן זה יכול הנזקק, ככל לקוח אחר, וללא כל פגיעה וחשיפה, לרכוש מזון במרכול.
עם הקניה באמצעות הכרטיס המגנטי, בדומה לקניה בכרטיס אשראי, ולמניעת ניצול לרעה מתבקש הקונה להזדהות באמצעות הכרטיס המגנטי ותעודה מזהה, ומאומתות זכאות מציג הכרטיס והסכום העומד לרשותו. באמצעות תרומות שמתקבלות מהציבור הרחב, ובשיתוף עם רשתות המזון הגדולות בישראל, מונפקים כרטיסי מזון, אשר נשלחים על לנזקקים שזכאותם נקבעה, ואשר מאפשרים למקבליהם לרכוש באמצעותם, ככל לקוח אחר, מוצרי מזון על-פי שיקול דעתם, למעט אלכוהול וסיגריות, ובסכום החודשי שמדווח על ידי מנהלי הפרוייקט למרכול.
ערך הכרטיס 250 ₪ בחודש, ויתכנו תוספות למשפחות במצבים קשים במיוחד או למשפחות ספציפיות שתורמים יאמצו ויעניקו סכום גדול יותר. תוקף הכרטיס נקבע לתקופה של 6 חודשים. עם חלוף 6 חודשים, יוכל הנזקק לפנות ולבקש את חידוש תוקף הכרטיס, ובקשתו תובא בפני ועדת הזכאות. ע"מ להבטיח תזונה נכונה ורצופה, סכום שלא נוצל במהלך החודש הקלנדרי לא יהא ניתן לנצלו בחודש הבא. במידת האפשר, מונפק הכרטיס על שם אם המשפחה.
במכתב הלוואי שמצורף לכרטיס, מונחה מקבל הכרטיס לרכוש באמצעותו אך ורק מוצרי מזון מוגדרים מתוך רשימה מגוונת ביותר הכוללת מוצרים חיוניים להבטחת רמת תזונה נאותה שהוכנה באמצעות מומחים לתזונה נכונה. על פי הסדר מיוחד עם רשתות השיווק יתקבל דיווח אודות פרטי המוצרים שנרכשו, והנתונים יאפשרו לבחון באופן שוטף את מידת השגת המטרה לגבי כל משפחה ומשפחה.
נציגי בנק מזון ועמותת לשובע מנהלים את הפרוייקט, אולם איש מהם ו/או חברי העמותות ו/או מקורביהם ו/או חברי ו/או עובדי העמותות המייסדות, לא מקבלים בעבור פעילותם בצלחת מלאה, שכר ו/או החזר הוצאות ו/או טובת הנאה אחרת כלשהי.
צוות העובדים כולל 3-4 עובדים בלבד שעוסקים במשימות המנהליות השונות. מטבע הדברים, ולהבדיל ממרכזים לחלוקת מזון, פרוייקט צלחת מלאה אינו מצריך עובדים כלשהם בתחומים אלה: נהגים, מחסנאים, אורזים, מחלקים וכיו"ב. כן חוסכים בעליות איסוף, אריזה, אחסון, הובלה וחלוקה של המזון לנזקקים. באופן זה הוצאות התפעול הינם זעומות במיוחד.
על פי המקובל בתחום תווי המזון והשי, נותנות רשתות השיווק הנחה או תוספת לכוח הרכישה בשיעור ממוצע של 20% . לפיכך תרומה בסך 100 ₪ מאפשרת רכישת מזון בסך 120 ₪ לפחות, וכן כיסוי מלוא עליות התפעול שלנו. כתוצאה מכך ניצול התרומות למזון נטו הנו יותר מ-110%. זהו נתון ייחודי ונדיר בעולם בכלל ובישראל בפרט.
יתרונות צלחת מלאה:
פתרון מעשי, ישיר ויעיל של בעיית חוסר ביטחון תזונתי בישראל.
פתרון אחיד ושוויוני לנזקקים בכל רחבי הארץ, לעומת ההעדפה הקיימת לנזקקים בערים גדולות כירושלים, ת"א ובני-ברק.
עלות נמוכה לרכישת מוצרי מזון חיוניים בלבד.
קבלת בונוס מהמרכול בשיעור של כ-20%, לפיכך תרומה בסך 250 ₪ = כח קניה של 300 ₪ !!
עלות זעומה וזניחה של ניהול ותפעול.
חיסכון מוחלט של הוצאות אריזה, אחסון, הובלה , חלוקה.
אין צורך במספר רב של עובדים ומתנדבים לאיסוף המזון וחלוקתו.
הנזקק רוכש את מזונו ככל לקוח אחר במרכול.
ניתן לסייע למשפחות נזקקות בכל רחבי הארץ, ולא רק בערים הגדולות
שם קיימים מרכזים רבים לחלוקת מזון לנזקקים.
פרטי הנזקק מאומתים ע"י גורמי הרווחה המקומיים.
טופס הבקשה והשאלון מבטיחים בחינה עדכנית, מעמיקה ומקיפה של מצוקת המשפחה, ומתן מענה מדויק למצוקת המזון, להבדיל ממצוקות קשות אחרות.
והחשוב מכל -
שמירה על כבוד הנזקק, הנזקק מקבל ככל אדם אחר את מזונו במרכול, ואינו מוטרח למרכז לחלוקת מזון לנזקקים.
באמצעות לשכות הרווחה של הרשויות המקומיות ועמותות סעד אמינות ומוכרות מופץ טופס בקשה ושאלון מפורט ביותר ומאפשר לקבל תמונה מלאה ומקיפה אודות המצב הכלכלי של המשפחה. מפעילי הפרוייקט מכבדים את צנעת הפרט וחובת הסודיות על פי החוקים המסדירים את פעולת מאגרי המידע ומקפידים עד מאד שהנתונים אשר כלולים בתשובות לשאלון לא יגיעו לכל גורם אחר ולא ישמשו לכל מטרה אחרת. באמצעות התשובות לשאלון, שמאומתות גם ע"י עובד/ת סוציאלי/ת ברשות המקומית מתקבלים נתונים ופרטים שמאפשרים לנו לבחון את מידת הזכאות לסיוע. השאלונים נבדקים ע"י ועדת זכאות, שחבריה הם מנהלי עמותת לשובע ובנק מזון ועובדים סוציאליים גמלאים במוסדות וברשויות רווחה. חברי הועדה פועלים בהתנדבות מלאה וללא כל תמורה.
קביעת הזכאות, על פי עקרונות מנחים אלה:
ימנע סיוע ממשפחה שמצוקתה נובעת מאבטלה מרצון של אבי המשפחה.
ימנע סיוע ממשפחה שההורים אינם עושים כמרב יכולתם להבטיח את פרנסת הבית. ניתנת עדיפות למשפחות בהן מצוקה קשה למרות שההורים עובדים ועושים כמיטב יכולתם לפרנסת המשפחה.
מנהלי הפרוייקט אינם מחויבים לקריטריונים הכלליים לסיוע ולזכאות הנהוגים במוסד לביטוח לאומי ובשרותי הרווחה הממלכתיים. אנו רואים יתרון משמעותי ביכולתנו להגמיש או להחמיר קריטריונים ולנהוג בשקול דעת פרטני ובהתאמה אישית לכל משפחה.
ינתן משקל לפעולתם של ארגוני סיוע אחרים באזור המגורים הרלבנטי, ומעדיפים לסייע בישובים בהם לא פועלות עמותות סעד אחרות.
ינתן משקל למצוקה זמנית לעומת מצוקה קבועה, קביעת משך הזכאות הינה בהתאם.
המצוקות רבות ומגוונות- ניתנת עדיפות מכרעת למשפחות בהן נוכחנו שהמצוקה מוצאת את ביטויה ברמת תזונה מסוכנת.
צלחת מלאה הגיעה להסכם עם משרד הרווחה ובאמצעותו עם מחלקות הרווחה ברחבי הארץ, לשיתוף פעולה בבחירת המשפחות הזכאיות לכרטיס מזון. ניתנת עדיפות ברורה לנזקקים עובדים ואלו המנסים להשתקם על פני "עניים מרצון" אשר בחרו כדרך חיים להישען על תמיכת הציבור.
במסגרת שיתוף הפעולה, מח' הרווחה מוסרות טפסי רישום למשפחות נזקקות ע"פ חומרת מצבם הכלכלי והכללי, ומאמתים את הנתונים אותם מוסרות המשפחות. צלחת מלאה באמצעות וועדת ההיגוי מסננת את רשימת המשפחות שמופנות ומתוכם ניתנת העדיפות למשפחות במצב הקשה ביותר. ככל שיגדלו הכנסות הפרוייקט כך תגדל כמות המשפחות.
על המעוניינים בכרטיס מזון יש לפנות למח' הרווחה הקרובה למקום מגוריהם.
'צלחת מלאה' פונה לציבור הרחב, לחברות עסקיות ולקרנות שונות לאמץ משפחות כפי יכולתם או לתרום באופן חד פעמי. לתורמים אשר חפצים בכך ניתנת אפשרות לבחור את היישוב בה מתגוררת המשפחה אשר ברצונם לאמץ, את מצב המשפחה הנזקקת, כגון: משפחות עולים, חד הוריות, מרובות ילדים, גלמודים וקשישים, נכים וכדו', ואת הגדלת סכום ההקצאה שתינתן למשפחות. ערך הכרטיס הינו 250 ₪ בחודש, ויתכנו תוספות למשפחות במצבים קשים במיוחד או למשפחות ספציפיות שתורמים יאמצו ויעניקו סכום גדול יותר.
לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות - לקריאת כל התגובות
הוסף תגובה
3 תגובות
1.
שולם, שיחקת אותה
י"ט טבת ה׳תשס״ד
איזה רעיון אדיר, והכתבה המפרטת פשוט מעולה.
2.
משיח
י"ט טבת ה׳תשס״ד
יש הזדמנות לכולנו לקרב את הגאולה על ידי הצדקה בפרט בכזה רעיון אדיר .חבל שאין כתובת לתרומות.
3.
הכל קומבינה
ד' סיון ה׳תשס״ד
של הקומבינטורים הגדולים של חב"ד