מערכת COL
|
יום י"ג תשרי ה׳תשס״ד
09.10.2003
הכניסה (היתה) אסורה ליהודים
"בל הארבר" בפלורידה הוא רובע יפהפה המפורסם ביותר במזרח ארצות הברית, שבעבר הלא רחוק נאסר על יהודים וכושים להתגורר במקום * אזרח איטלקי דווקא ניהל את הקרב המשפטי לביטול החוק הגזעני המקומי * היום מתגוררות מאות משפחות יהודיות, בעיקר חב"דיות, ב"בל הארבר" ובחודשי החורף, מצטרפים נופשים חרדיים רבים * בלב "בל הארבר" ממוקם בית הכנסת של הרב שלום דובער ליפסקר שנבנה ב- 14 מיליון דולר * צוהר לשכונה היוקרתית של אמריקה, בתחילת החורף לפני ח"י שנים בדיוק, זה קרה. היהודי הראשון רכש דירה ב"בל הארבר", רובע עצמאי ויוקרתי השוכן מצפון למיאמי ביץ פלורידה. הדירה נמכרה לו למרות החוק הגזעני המקומי האוסר למכור בית ורכוש שלא ניידי לבני המיעוטים, קרי: יהודים ושחורים.
זה היה כאמור עד לפני ח"י שנים בדיוק. היום מתגוררת קהילה יהודית גדולה בת מאות משפחות ב"בל הארבר" עם מסלולי חינוך אלמנטריים, חנויות כשרות, מסעדות ומרכז יהודי גדול שהוא בעצם קומפלקס חב"די גדול עם שני בתי כנסת, אשכנזי וספרדי, אולם שמחות, תלמוד תורה, בית ספר ועוד. על פי פרסומים בעיתונות הישראלית התפללה במקום בראש השנה ויום כיפור, אשת העסקים שרי אריסון, בעלת "בנק הפועלים" והישראלית העשירה ביותר בעולם. בחודשי החורף, כשמיאמי ביץ הופכת לעיר קיט ונופש לציבור החרדי הנמלט בהמוניו מהקור והשלג הניו יורקי, מתמקמים רבים ב"בל הארבר" שהופכת ל"בורו פארק" בזעיר אנפין. כולם באים להתחמם בארץ הקיץ הנצחית עם השמש הטרופי והאקלים הידידותי והנוח. מרביתם הם אנשי הגיל הזהב.
"בל הארבר" נחשב לרובע בורגני, היוקרתי ביותר בחוף המזרחי של ארצות הברית. יותר משמונים אלף תושבים משמנת החברה האמריקאית, מתגוררים ב"סביון של פלורידה". האקלים הנוח של מדינת השמש הזורחת – פלורידה, עם אור קסום ואקלים טרופי, מושכת אליה מיליונים. "בל הארבר", היא "הדובדבן שבקצפת" לכל מי שיכול להרשות לעצמו להתגורר בה. במקום ישנו מרכז קניות מפואר והיוקרתי ביותר בארה"ב. על כל פריט שנמכר בעשרות החנויות ב"מול" היוקרתי, תשלמו במאות אחוזים יותר מהמחיר המקובל בכל מקום אחר באמריקה, וזה רק בגלל שרכשתם אותו ב"מול" של "בל הארבר". ככה זה עם המנטליות וה"סנובה" של אמריקה.
קהילה קדישא "בל הארבר"
את הדירה הראשונה ב"בל הארבר" רכש הרב שלום דובער ליפסקר, דמות רבנית חב"דית ידועה בארצות הברית המכהן כיום כרב המקום וכרב בתי הכלא הפדרליים בארצות הברית. ב"קולינס אווניו", הרחוב הראשי של "בל הארבור", הקים הרב ליפסקר קומפלקס גרנדיוזי של חב"ד בהשקעה של יותר מ- 14 מיליון דולר. רבים מהיהודים העשירים שבאו להתגורר כאן וגם אילי הון יהודיים המתגוררים בסמיכות ל"בל הארבר" תרמו להקים את "המפלצת" הזאת בטיבורה של השכונה, רק כדי להראות לגויים, כי "נצח ישראל לא ישקר". חזיתו של הקומפלקס המפואר הוא עם "אבני ירושלים" שהובאו מישראל.
חודשים ארוכים, ארוכים מאוד, היה הרב ליפסקר היהודי היחידי ב"בל הארבר". לא מעט מיליונרים יהודים רצו גם הם להתיישב ברובע היוקרתי והפסטורלי הזה, אבל החוק הגזעני לא בוטל עדיין. גם הסטיגמה השלילית של שנאת יהודים ב"בל הארבר" הייתה כמחסום מפני בואם של אילי הון יהודיים להתיישב כאן. הסטיגמה הזאת באה לאחר מאבק משפטי מקומי שזכה לכותרות שמנות בעיתוני ארצות הברית. מאבק משפטי זה הביא לביטול החוק הגזעני, וניהל אותו אזרח איטלקי, לא יהודי.
אזרח זה מאילי ההון של "בל הארבר", התגורר במקום עשרות שנים. עם פטירת אשתו נשא בת ישראל שהתנכרה ליהדותה, אבל כלום לא עזר לה. פרנסי העיר שדקדקו בקנאות מפליגה בלאום של כל דייר חדש, העלימו הפעם עין בגין מעמדו הרם של בעלה. עד שהיא ביקשה להתקבל לקאנטרי השכונתי. זה כבר היה בלתי נסבל לתושבים המקומיים. הם לא רצו ולא השלימו עם זה שבת לעם ישראל, שתתנכר ליהדותה ותהיה גויה עד כמה שרק אפשר, תתערה איתם. הבקשה כמובן נדחתה. בעלה, כעוס כולו מיחס חבריו הטובים לאשתו החדשה, פתח במאבק משפטי ענק נגד החוק הגזעני המקום, מאבק שכאמור זכה לכותרות שמנות בכל אמצעי התקשורת באמריקה. סוללה של משפטנים ששכרו תושבי "בל הארבר" לא עזרו. פסק הדין היה נחרץ: אין להפלות בין גזעים בכל תחומי ארצות הברית. למרות שהחוק הגזעני בוטל, היגרו האיטלקי ואשתו היהודיה מ"בל הארבר". לעיתונות הוא הסביר כי הם עוזבים "בגלל האנטישמים". מאוחר יותר התגייר והיא שבה לחיק היהדות.
לאחר המשפט הבין הרב ליפסקר כי זה הזמן להתיישבות יהודית ב"בל הארבר". הסטיגמה השלילית שהותיר המשפט, החזיק מעמד תקופה קצרה מאוד. עד מהרה החלו אילי הון יהודים לרכוש בתים ודירות ב"בל הארבר". המקום הפך לעוד נקודת ישוב יהודי בפלורידה עם מרכז דתי גדול.
בחודשי החורף כשמיאמי ביץ הופכת לעיר קייט ונופש לציבור החרדי והדתי של ארצות הברית, גם "בל הארבר" מקבלת "נתח" מקומי מהבאים להתחמם בשמש הטרופית והאקלים המקומי. מסלולי החינוך שהקים הרב ליפסקר, המסעדות הגלאט כשר באזור, המאפיה המיוחדת והאווירה הביתית והנעימה, הם כרטיס הביקור שמביא את היהודים לכאן. מחודש כסליו ועד שבועיים לפני חג הפסח, הופכות מיאמי ביץ ו"בל הארבר" לריכוז חרדי גדול. בשבתות אפשר לראות מאות שטריימל, ולך תחשוב שרק לפני תקופה לא רחוקה, אסור היה למכור ליהודי דירה ב"בל הארבר".
כל מי שמגיע למיאמי ביץ בחורף לא פוסח על "בל הארבר". הוא יבקר בה לפחות פעם בשבוע. ראשית הרוחניות: הרב ליפסקר הידוע כנואם בחסד עליון עם כשרון דיבור ריטורי, סוחף אחריו רבים וטובים לשיעוריו התורניים מידי ערב. במרכז החב"די ישנם גם אירועים תורניים כלליים. אבל ישנו גם הפן של הגשמיות. ב"בל הארבר" ישנה מאפייה חרדית עם מיני מאפה מיוחדים, שלא לדבר על החלות המתוקות. חנות מיני מרקט גדולה חרדית מוכרת מוצרי מזון רבים מישראל. ב"בל הארבר" ובקרבתה ב"נורט מימאי", נמצאות מסעדות גלאט כשר. כל אלה הביאו לפריחה יהודית ב"בל הארבר" על אפם וחמתם של האנטישמים שמרביתם כבר נעלמו מכאן לאיזשהו מקום שלקחה אותם הרוח.
............
בחודשי החורף ישנה תופעה מיוחדת במינה "בל הארבר" שגובלת עם פארקים וכרי דשא מוריקים. מאות רבות של יהודים מגיעים מידי ערב להתאוורר בפארקים. האוויר והאקלים הם "גן עדן" עלי אדמות. במקום מתקיימים מניינים רבים ל"מנחה" ו"מעריב".
בין הבאים אפשר לפגוש את כל המי ומי שנמצא כאן בחודשי החורף או שמגיע לסוף שבוע ארוך, כדי להתחמם קצת בשמש הטרופית, מול השלג והקור הניו יורקי. על כרי הדשא המוריקים ישנם גם מפגשים מעניינים בין רבנים, ראשי ישיבות ואדמו"רים.
במיאמי ביץ מתגוררים שני אדמו"רים, האדמו"ר מקריסטיער והאדמו"ר מדעעש. לחודשי החורף מגיע גם האדמו"ר ממוז'ייער. האדמו"ר מבואבוב זיע"א שנהג לשהות בכל חודשי החורף במיאמי ביץ, היה מתפלל בבית מדרשו של האדמו"ר מקריסטיער. האדמו"ר מסאטמר מתפלל במקום עד היום. באזור ישנם גם ארבע ישיבות קדושות עם מאות רבות של תלמידים.
בעצם, "בל נארבר" נבנית כיום על מיאמי ביץ שהפכה לעיר ואם בישראל, בעיקר לחודשי החורף, עם ציבור של אלפי משפחות שומרי תורה ומצוות, מסלולי חינוך, ת"תים, ישיבות, מוסדות חסד ועשרות רבות של בתי כנסת ובתי מדרש.
ישי ויינר – פלורידה
הוסף תגובה
0 תגובות