מערכת COL
|
יום י"ב אדר ה׳תשס״ד
05.03.2004
לראשונה בברלין: אוזני המן בייצור מקומי
חלות שומשום לשבת, רוגלאך וקפוצ'ינו לארוחת בוקר, פיצה או סנדוויץ' טונה לארוחת צהריים ואוזני המן לחג הפורים – זה החלום של כל מטבח יהודי. מהיום הלוקסוס הזה קיים גם בגרמניה, משמונה בבוקר עד אחת-עשרה בלילה. לתושבי קראון-הייטס, כפר-חב"ד או פאריס מדובר בקונדיטוריה השכונתית, עבור יהודי ברלין מדובר בחלום שהתגשם. חלום טעים, פריך וכשר למהדרין. "לא להאמין שאנו בברלין", אומר הרב יהודה טייכטל, שליח חב"ד בברלין. הוא, זוגתו לאה ושלושת ילדיהם נמצאים בעיר כבר 7 שנים בשליחות הרבי מליובאוויטש. הוא עדיין זוכר את האמירות 'אין לך מה לחפש כאן'. השבוע הוא חנך את ה"טיילר בייקרי אנד קופי" – הקונדיטוריה היהודית הכשרה, הראשונה בגרמניה מאז מלחמת העולם השנייה.
הרב יהודה טייכטל בשיחה עם האופה, ר' יצחק חי
מאות בני הקהילה צפו בהתרגשות ברב הראשי לישראל, הרב יונה מצגר וברב הראשי לחולון, הרב יוחנן גוראריה קובעים את המזוזה בפתח החנות בשם ומלכות, ובגאון יהודי מופגן בלב רחוב דלמנשטרסה הסואן בברלין.
התקשורת הגרמנית גילתה עניין בבית-קפה היהודי. "מדוע אין לדתות האחרות חנויות מזון כאלו טובות", תהה אחד שדרני הרדיו. העיתון הנחשב "ברלינר צייטונג" הגדיל לעשות ופרסם 'מדריך לכשרות' בהסבירו את המצווה היהודית, המנהגים והטעמים הייחודיים.
95 אחוז מיהודי ברלין מגדירים עצמם כלא שומרי כשרות, כך פורסם בעיתונים. הרב גוראריה דוחה נתונים אלה. הוא מבקר בגרמניה כבר 12 שנה מטעם הרבנות הראשית לישראל בענייני קידושין וגירושין, ומעורב רבות בנעשה בקהילה.
"יש מאות משפחות שמתקרבות ומתחזקות בשמירת תורה ומצוות, חייבים לתת להם מענה. יש בית-הספר, גן ילדים ובית אבות יהודי ואין שום סיבה שלא יקבלו אוכל כשר", הרב אומר. "יזמתי לפתוח את המכולת היהודית 'פלעצל' בברלין, ופתיחת מאפיית המהדרין הייתה צעד מתבקש".
הרב גוראריה הכיר את יצחק חי, יהודי מזוקן בן 46, שהתקרב על-ידו ליהדות והתפלל בקביעות בבית-הכנסת של הרב בשכונת קריית-שרת בחולון. ההצעה לעבור לברלין התקבלה אצל יצחק בידיים פתוחות, "במיוחד שזה נחשב כמו מזון לנשמה".
את המרכיבים לאפייה יצחק מייבא מהארץ, "בהכשר הבד"צ בלבד", כשהרב טייכטל שולח את משגיחיו לפקח על הנאפה.
יום לאחר הפתיחה החגיגית, החנות שוקקת חיים. יהודים ולא יהודים נכנסים ורוכשים לעצמם את מעשי ידיו של יצחק ועובדיו. הרב גוראריה והרב טייכטל עומדים בצד מופתעים. לכזה ביקוש אפילו הם לא ציפו. אנשים עורכים הזמנות לאוזני המן לקראת חג הפורים, אחרים מקדימים ומזמינים חלות ועוגות לשבת.
הרבנים מתיישבים באחת השולחנות בפינה, מלצר מיד ניגש אליהם. הם מבקשים קפה בלי סוכר.
עם חלב? שואל המלצר.
"זה חלב ישראל?", הרבנים שואלים בחזרה.
הם מתעשתים לאחר רגע וחיוך נבוך עולה על פניהם. "קשה פשוט לעכל שיש כשר למהדרין בברלין".
(יהודה צייטלין, שליח COL לברלין)
התקשורת הגרמנית גילתה עניין בבית-קפה היהודי. "מדוע אין לדתות האחרות חנויות מזון כאלו טובות", תהה אחד שדרני הרדיו. העיתון הנחשב "ברלינר צייטונג" הגדיל לעשות ופרסם 'מדריך לכשרות' בהסבירו את המצווה היהודית, המנהגים והטעמים הייחודיים.
95 אחוז מיהודי ברלין מגדירים עצמם כלא שומרי כשרות, כך פורסם בעיתונים. הרב גוראריה דוחה נתונים אלה. הוא מבקר בגרמניה כבר 12 שנה מטעם הרבנות הראשית לישראל בענייני קידושין וגירושין, ומעורב רבות בנעשה בקהילה.
"יש מאות משפחות שמתקרבות ומתחזקות בשמירת תורה ומצוות, חייבים לתת להם מענה. יש בית-הספר, גן ילדים ובית אבות יהודי ואין שום סיבה שלא יקבלו אוכל כשר", הרב אומר. "יזמתי לפתוח את המכולת היהודית 'פלעצל' בברלין, ופתיחת מאפיית המהדרין הייתה צעד מתבקש".
הרב גוראריה הכיר את יצחק חי, יהודי מזוקן בן 46, שהתקרב על-ידו ליהדות והתפלל בקביעות בבית-הכנסת של הרב בשכונת קריית-שרת בחולון. ההצעה לעבור לברלין התקבלה אצל יצחק בידיים פתוחות, "במיוחד שזה נחשב כמו מזון לנשמה".
את המרכיבים לאפייה יצחק מייבא מהארץ, "בהכשר הבד"צ בלבד", כשהרב טייכטל שולח את משגיחיו לפקח על הנאפה.
יום לאחר הפתיחה החגיגית, החנות שוקקת חיים. יהודים ולא יהודים נכנסים ורוכשים לעצמם את מעשי ידיו של יצחק ועובדיו. הרב גוראריה והרב טייכטל עומדים בצד מופתעים. לכזה ביקוש אפילו הם לא ציפו. אנשים עורכים הזמנות לאוזני המן לקראת חג הפורים, אחרים מקדימים ומזמינים חלות ועוגות לשבת.
הרבנים מתיישבים באחת השולחנות בפינה, מלצר מיד ניגש אליהם. הם מבקשים קפה בלי סוכר.
עם חלב? שואל המלצר.
"זה חלב ישראל?", הרבנים שואלים בחזרה.
הם מתעשתים לאחר רגע וחיוך נבוך עולה על פניהם. "קשה פשוט לעכל שיש כשר למהדרין בברלין".
(יהודה צייטלין, שליח COL לברלין)
בהשגחת הרב יוחנן גוראריה מחולון והרב יהודה טייכטל מברלין. יומה הראשון של המאפייה
הרב טייכטל והרב גוראריה משוחחים עם מקורבים בקונדיטוריה
יצחק חי וקליינט בפתח המאפייה ברחוב דלמנשטרסה בברלין
לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות - לקריאת כל התגובות
הוסף תגובה
5 תגובות
1.
אני בא לטעום
י"ב אדר ה׳תשס״ד
נא להכין מטעמים בזמן הקרוב אני מבקר בברלין
2.
לשלוחים המקסימים!
י"ב אדר ה׳תשס״ד
עלו והצליחו! אתם פשוט מדהימים! לא מפסקים לגדול ולהתפתח.. אני כל פעם מתרגשת לראות איך אתם גודלים!!!! יישר כח גדול!!!
4.
יודי, כל הכבוד!
י"ב אדר ה׳תשס״ד
אין כמוכם, תמשיכו להצליח!!!!
5.
אבא כל הכבוד!
י"ג אדר ה׳תשס״ד
שיהיה לך בהצלחה אין כמוך מחזיקים אצבעות אוהבים אותך כל המישפחה
6.
לא רק האזנים!
י"ד אדר ה׳תשס״ד
לא רק אזני המן הם תוצרת ברלין, גם המן עצמו היה פה!